To top

Koelen

Koelen en droogkoelen

Wij van Via Roma zorgen graag voor uw bollen met als doel het beste resultaat. Wij hebben moderne cellen die allemaal afzonderlijk van elkaar aangestuurd kunnen worden en de meest moderne koeltechnieken. Onze cellen hebben een temperatuurbereik van min 5 graden tot + 35 graden, worden dagelijks gecontroleerd door one medewerkers en continu gemonitoord door de klimaatcomputer.

Droog koelbewaring is van toepassing bij bolgewassen die langere tijd bij temperaturen onder 10 graden bewaard worden. Door de lucht te koelen en te drogen, blijft het product droog en heeft condens (met als gevolg schimmels) geen kans.

ULO bewaring en OZON koeltechniek

Naast droogkoelen, bieden wij u de mogelijkheid voor ULO (Ultra Low Oxygen) bewaring en OZON luchtbehandeling voor een nog betere kwaliteit bol.

Ulo bewaring

De ULO bewaring wordt al jaren gebruikt in zowel de bollen als fruit bewaring. ULO bewaring is uitermate geschikt voor Lelies (longiflorums & orientals en LA voor de latere plantperiode) Maar ook voor ijstulpen voor bloei van september tot kerstmis. De bewaring start rond de eerste week van maart en wordt daarna goed gemonitoord.  ULO zorgt voor minder bewaarrisico, een vitaler product en betere kwaliteit van het eindproduct, dan wanneer hetzelfde product ’traditioneel’ bewaard zou zijn. Het reservevoedsel in de bol wordt vrijwel niet verbrand tijdens de bewaring, waardoor de bol meer energie overhoud voor groei in de kas of buiten.

Neem direct contact met ons op over onze uitgebreide mogelijkheden.

De voordelen van ULO bewaring:

  • bollen / spruit meer in rust,
  • bewezen sterker begin van de bol bij planten,
  • door de hogere bewaartemperatuur dan bij traditionele bewaring is er minder kans op vorstschade
  • lager knopverlies door langere bewaring
  • voller en groener gewas
  • langzamere start waardoor wortels sterker kunnen groeien t.o.v. de pen / spruit
  • minder snelle veroudering na bewaring

Doorbewaren nadat de bollen uit de ULO zijn gekomen is overigens geen probleem, mits het onder de juiste omstandigheden gebeurt. Het is ook niet zo dat bollen uit de ulo versneld verouderen.

Ozon luchtbehandeling

Opslag van groente, fruit, bloemen en bloembollen zijn helaas onderworpen aan verliezen. Veelal zijn bacteriën en schimmels de oorzaak omdat deze verspreid worden over de producten. Een enkel product kan een partij verpesten door recirculerende koellucht. Met OZON luchtbehandeling kiezen we voor milieuvriendelijke schimmelbestrijding.

Droogkoeling

Om de kwaliteit van onze droogkoeling voor bollen te maximaliseren hebben wij diverse computersystemen in onze cellen om de kwaliteit te garanderen en te controleren. Ook gaan onze kwaliteitscontroleurs elke dag een ronde langs alle koelcellen om naast temperatuur te letten op geur, structuur, status en meer.  Uw bollen zijn bij ons in goede handen.

Neem voor meer informatie of een offerte contact met ons op.

Via Roma is ook uw bedrijf voor preparatie en opslag